UKK

Usein kysytyt kysymykset

Minne voin tilata kirjoitustulkin?

Kirjoitustulkin voit tilata minne vain olet itsekin menossa. Asiointiin, kouluun, kokouksiin, harrastuksiin, vapaa-ajan tapaamisiin, töihin, kulttuurielämyksiin, kursseille, matkoille...

Vain mielikuvitus on rajana!

Mitä kirjoitustulkki tekee?

Kirjoitustulkki toimii tulkkaustilanteessa puolueettomana viestinvälittäjänä. Tulkki kirjoittaa puhetta näkyvään muotoon joko tietokoneen tai mobiililaitteen ruudulle tai käsin paperille. Tulkki kirjoittaa tulkkausta lukeville tiedoksi myös mitä muuta tilassa kuuluu, kuten ovikellon tai puhelimen soiton, muiden ihmisten naurun ja reaktiot, palohälytyksen tai muut olennaiset äänet.

Kirjoitustulkki on aina puolueeton eikä ota kantaa tilanteen kulkuun. Voit lukea tulkkien noudattaman ammattisäännöstön tämän sivuston Ammattisäännöstö-välilehdeltä.

Miten voin tilata kirjoitustulkin?

Tulkkaus on subjektiivinen oikeus kuulo- ja kuulonäkövammaisille henkilöille Suomessa. Virastojen, sairaaloiden, poliisin ja muiden julkisten tahojen on lain mukaan tilattava tulkkaus kuulovammaiselle asiakkaalle.

Muihin tilanteisiin tulkkauksen maksava ja järjestävä taho on Kela ja siellä Vammaisten tulkkauspalveluyksikkö. Tulkin tilaamista varten tarvitaan tulkkauspäätös, josta saa lisätietoja Kelasta.

Muut tahot voivat myös tilata kirjoitustulkkausta erilaisiin tapahtumiin, jotta ne olisivat saavutettavia. Tällaiset tilaukset voi tilata suoraan kirjoitustulkkausta tuottavilta tulkkiyrityksiltä.

Suomen kirjoitustulkit ry:n kautta ei valitettavasti voi tilata kirjoitustulkkia.


Mitä tulkin pitää tietää ennen tulkkitilausta?

Tulkkitilaukseen valmistautumisessa on tärkeää tietää, kuinka monta henkilöä seuraa tulkkausta. Onko tulkkauksen tarvisijoita vain yksi tai muutama vai halutaanko, että kaikki paikallaolijat pystyvät katsomaan tulkkausta. Tämä vaikuttaa kirjoitustulkin laitevalintoihin ja teknisiin ratkaisuihin.

Kaikki tulkkauksesta saatava lisätieto ja etukäteismateriaali auttavat tulkin valmistautumisessa. Kirjoitustulkkauksessa aihepiirin erityissanastoa sekä erisnimien kirjoitusasua on hyödyllistä katsoa läpi etukäteen. Näin tekstiin tulee vähemmän virheitä.

Mitä haluat tietää kirjoitustulkkauksesta?

Lähetä kysymyksesi oheisen linkin kautta ja voimme lisätä sen usein kysyttyjen kysymysten joukkoon.